11/12/17

Per què estudiem Història idò?


Si bé ens  ho hem passat molt bé a l'aventura de L'odissea de Espuig6 i hem corregut moltes aventures i aprés molt dels Hel·lènics i de la història antiga en general... estudiar història a molts no us sembla massa divertit... (Si el Kraken amenaça el teu Trirreme, un s'esforça més en aprendre!)

ALUMNE PESAT
Profe, de què em servirà a mi saber quan es va crear l'escriptura, 
o com es van expandir els romans, o quines van 
ser les característiques de l'Edat Mitjana?"

PROFE DE HISTÒRIA PESAT
"Estudiem història per no repetir els errors del passat".

Sí, però de vegades aquesta resposta no ens basta, sobretot si ens trobem estudiant l'antiga Grècia o l'alta edat mitjana, etapes històriques llunyanes en el temps de qui les conseqüències no són tan evidents en el nostre present (com si ho són la Guerra Civil espanyola o la Segona Guerra Mundial). 

Per què estudiem Història idò?

Raó 1: Perquè aprenem com eren les coses en el passat

Us heu preguntat mai com era la vida abans que existissin els ordinadors? Quan varen començar a habitar el teu poble? Què passava abans que anar a l'escola fos obligatori per llei? Què estaries fent ara si visquessis en el passat? Per què celebrem el Carnestoltes o la Setmana Santa? Per què tenim castells, muralles o grans pedres col·locades en vertical?


x
Raó 2: Perquè ens converteix en persones més ben informades

Estudiant història començarem a comprendre les referències històriques que apareixen per tot arreu, des d'una pel·lícula de Hollywood fins a un capítol dels Simpsons.
Et sonen algunes d'aquestes imatges? Els Simpsons estan plens de referències històriques. 


Raó 3: Perquè així coneixerem més coses sobre el que passa al món

Per què hi ha ara una crisi de refugiats a Síria? d'on ve això? Per què Corea del Nord és el país més hermètic del món? Per què Cuba ha estat bloquejada internacionalment pels Estats Units des de fa mig segle? Per què? Per què? Per què? Per què? Per què? Per què?...

Estudiar història ens ajudarà a comprendre i a recordar que el problema actual de la crisi dels refugiats sirians, per exemple, no és nou. Que els europeus ja vàrem haver d'emigrar en massa, a altres llocs, fugint de la crisi (crack del 29), de les guerres (guerra Civil espanyola, Segona guerra Mundial,...) o per qüestions polítiques. Què era la guerra Freda?

Raó 4: Posa en pràctica habilitats que necessitem per a altres matèries

Com escriure respostes i redaccions detallades, elaborar bons arguments i utilitzar diferents fonts per construir el nostre propi treball. Els avantatges d'estudiar història es notaran en matèries com Llengua i Literatura, Ciències Naturals, Filosofia (si encara en fan quan arribeu a batxiller), etc.

Raó 5: Perquè ens permet aprendre a pensar

I finalment, la raó que més m'agrada i que considero una mica més important que les anteriors. Estudiar història ens capacita per fer-nos preguntes i extreure conclusions a partir d'indicis disponibles.  Podrem jutjar, en la mesura del possible, les decisions que altres van prendre en el passat i que van afectar a milers o milions de persones, i deduir què passarà en casos d’avui semblants a alguns moments del passat.  Perquè el passat és una roda de molí que sempre torna.

"El coneixement ens farà lliures" 

No és una frase meva,
sinó del filòsof Sòcrates, qui defensava la
importància del saber per lluitar contra la ignorància.

Avui dia sembla que la assignatura d'història està cada vegada més arraconada, perquè "la moda" és prioritzar les assignatures potser més pràctiques per al dia a dia. 

Aquesta matèria no té com a objectiu el convertir els estudiants en grans jugadors de Trivial, o en lloros que aprenen a força de repetició i obliden més ràpid encara.  La nostra lluita a Espuig6 és que els alumnes no memoritzin, sinó que "pensin històricament" i, que, per tant, entenguin. Aquesta assignatura no serveix per a emmagatzemar coneixement com si fóssim un llapis USB. 

Com ja hem vist, ¡estudiar història té una importància cabdal! Serveix per comprendre tot el que ens envolta: com ha evolucionat la civilització fins avui, per què el món és com és, quina és la raó dels conflictes actuals (Donald Trump i Jeruslem,...), el naixement de les cultures o dels països...
Sense història, serieu joves sense passat i sense pensament crític.  I quina és la raó última d'estudiar aquesta matèria?  Desenvolupar en els estudiants un esperit crític; és a dir, la capacitat per tenir una opinió pròpia sobre esdeveniments o processos històrics i poder defensar les vostres idees.  I amb una idea original (és a dir, la vostra) així ningú podrà coaccionar-vos, ni manipular-vos com a titelles. 

Idò jo dic... La Història us farà lliures! 



-Miquel A.Llompart-

3 comentaris:

  1. Ets un màquina, company de batalles.

    ResponElimina
  2. Anònim17.12.17

    Hola jaume i Cristina i Miquel Angel
    era molt complicat de llegiro tot pero le llegit tot.M'ha agradt molt aquest historia.
    Atentament Halima.

    ResponElimina

Deixa un comentari!