25/1/18

Paraules tabú i eufemisme

Les paraules tabú són aquelles que es procuren evitar perquè són considerades impròpies en determinats àmbits per motius religiosos, de superstició, de gust social, etc. És el cas de mots com càncer, pixar, cec…
Un eufemisme, en canvi, és una paraula o expressió més neutra, més adequada en contextos formals, que s’utilitza per substituir una paraula tabú.
Podem parlar de diferents tipus de paraules tabú i, en conseqüència, de diferents tipus d’eufemismes:
  1. Els que fan referència a aspectes considerats negatius en l’àmbit sociocultural i estan lligades de manera especial a temes com les funcions fisiològiques, el sexe, la religió, les malaltiesl’aspecte físic de les persones, la mort… És el cas de mots com: pixar (anar al bany), parir (donar a llum o tenir un fill), càncer (mal dolent o malaltia llarga), gras (amb sobrepès), morir (anar-se’n o deixar-nos).
  2. Aquelles que corresponen al que es coneix com a llenguatge políticament correcte (sobretot en àmbit com el dels mitjans de comunicació): subnormal (discapacitat psíquic), presó (institució penitenciària),  cec (invident), vellesa (tercera edat), països en vies de desenvolupament (països pobres), guerra (intervenció militar).


ARA POSA'T A PROVA.

Activitat 1                                                                              

Classifica segons si es tracta de paraules tabú o eufemisme.

anorèxia,  hòstia, parts íntimes, invident, víctimes civils, manicomi, anar al lavabo, disminuït psíquic,  cagar, pixar, prostituta, morir,  menstruació, presó, fer de ventre, anar a veure el Sr. Roca, vagabund, danys col·laterals, trastorn alimentari, cec, centre penitenciari, centre de salut mental, subnormal, preservatiu, galtada, estirar la pota, sense sostre, plantar un pi.

5 comentaris:

  1. Anònim2.2.21

    jhsbdsgsggajsdhdjdahsjshashjshsagsaha

    ResponElimina
  2. Anònim7.2.24

    mjyuntyunt

    ResponElimina
  3. Respostes
    1. Jean paul6.3.24

      Salut! Comment ça va ?

      Elimina
  4. Jean paul6.3.24

    Grâce à cela, je sais maintenant que je peux bien prononcer les mots en espagnol. Mon professeur d'espagnol a été étonné par le niveau d'espagnol que j'avais. Merci pour tout.

    ResponElimina

Deixa un comentari!